Logo ijsbad experience
Logo ijsbad experience
IJsbad Experience

De wetenschap

Er wordt wereldwijd steeds meer onderzoek gedaan naar de invloed van kou op het menselijk lichaam. Veel onderzoekers en onderzoeksinstellingen zijn te spreken over de invloed van kou op niet alleen onze fysieke, maar ook mentale gesteldheid.

Hieronder kun je meer vinden over de verschillende onderzoeken die in de laatste jaren hebben plaatsgevonden.

Radbout Universitair Medisch Centrum (NL)

Onderzoek naar: de Wim Hof methode en het beïnvloeden van het autonome zenuwstelsel en immuunsysteem

Het Radbout UMC heeft in samenwerking met ‘Iceman’ Wim Hof onderzocht of er een relatie is tussen ademhalings- en meditatie oefeningen  in combinatie met blootstelling aan kou en ons autonome zenuwstelsel en immuunsysteem. Het onderzoek heeft bewezen dat je doormiddel van ademhalingsoefeningen en herhaalde blootstelling aan kou je autonome zenuwstelstel en immuunsysteem kunt beïnvloeden. Wil je meer weten over dit onderzoek en de resultaten? Deze video laat in het kort zien hoe het onderzoek heeft plaatsgevonden en wat de behaalde resultaten zijn.

(Radbout UMC, 2014)

Meer info

Harvard Medical School (VS)

Onderzoek naar: gezond blijven door kou

Harvard studenten hebben tijdens dit onderzoek bewezen dat de bruine vetcellen geactiveerd worden wanneer ons lichaam blootgesteld wordt aan kou. “Ons bruine vet is het vet dat calorieën verbrandt en warmte produceert wat we nodig hebben als we baby’s zijn. Er wordt in dit onderzoek gesuggereerd dat mensen af kunnen vallen van blootstelling aan kou. Dit onderzoek vormt dan ook de basis van meerdere onderzoeken wereldwijd die proberen aan te tonen dat afvallen door kou mogelijk is. Voor nu weten we in ieder geval dat door blootstelling aan kou meer calorieën verbrand worden en deze verbranding langer doorgaat. (Harvard, 2010)

Meer info

Nationale Sport Geneeskunde Instituut (VK)

Onderzoek naar: impact van ijs op spieren

Sporters en atleten die gebruik maken van ijsbaden en cryotherapie zijn minder snel geneigd om blessures te krijgen. Ook zorgt het gebruik van ijsbaden en en kou ervoor dat sportprestaties verbeteren en dat kou blessures in de toekomst verminderd.

Meer info

Longevity Medical Research (VS)

Onderzoek naar: voordelen van kou en ijsbaden voor onze huid.

Move over botox! IJswater en kou is goed voor onze huid. IJswater vertraagd en verminderd het verouderingsproces, zorgt voor gesloten poriën dus minder oneffenheden, gaat acne tegen, zorgt voor een frisse blik en zorgt voor een betere doorbloeding in het gezicht. Koud water heeft niet alleen effect op het gezicht, maar op onze volledige huid! Er wordt verwacht dat de trend met betrekking tot ijsbaden in relatie tot het tegengaan van het verouderingsproces in de toekomst alleen maar zal toenemen.

Meer info

National Library of Medicine(VS)

Onderzoek naar: invloed van ijsbaden en koud douchen op depressie

Dit onderzoek heeft bevestigd dat de blootstelling aan kou bepaalde stoffen en hormonen activeert in onze hersenen. Een daarvan is endorphine, ons gelukshormoon. Endorfine heeft als eigenschap dat pijn en stress worden onderdrukt zodat er meer plaats is voor een gelukkig gevoel. Herhaalde blootstelling aan kou maakt ons dus gelukkiger en zorgt ervoor dat we ons beter kunnen wapenen tegen negatieve gevoelens, stress en depressies.

Meer info

Wat een bijzondere ervaring. Een mooie manier om je lichaam weer te leren kennen. Ik zag er tegenop, maar door de ademhalingssessie viel het ijsbad 100% mee. Zeer goede begeleiding door Hans."

Liesbeth

“Bizar om te ervaren wat een diepe ademhaling met je lichaam kan doen. Tijdens de ademhalingssessie merkte ik al tintelingen door mijn hele lichaam en door vervolgens te focussen op een diepe buikademhaling kon ik zonder moeite het ijsbad trotseren."

Sieuwke

“Het was een super fijne ervaring, deze ijsbad workshop. Het voelde heel ontspannen om zo bewust met je ademhaling om te gaan en direct nieuwe energie te voelen! Een mooie, schone en fijne faciliteit met professionals die je goed begeleiden!”

Monique

“Nooit gedacht dat een ademhaling sessie zo bijzonder kon zijn, je komt helemaal tot rust en het heeft invloed op je receptoren die de kou minder snel toe laat."

Natasja
Logo ijsbad experience