Logo ijsbad experience
Logo ijsbad experience
Risico's | IJsbad Experience

Risico’s

Het ijsbad trotseren is niet zonder risico. Zo kunnen er verschillende fysieke en mentale problemen naar boven komen tijdens de voorbereiding op het ijsbad of wanneer je in het ijsbad zit. Houd in gedachte: ga nooit over je eigen grenzen heen en waarschuw jouw instructeur van tevoren.

 

– Gezondheidsverklaring
Het ijsbad ingaan is niet zonder risico’s daarom vragen wij op voorhand om een ondertekende gezondheidsverklaring. Dit formulier kun je terug vinden in de reserveringsbevestiging. Neem dit formulier ondertekend mee naar onze locatie en overhandig deze aan de balie of aan jouw instructeur.

– Wat zijn de risico’s etc.
Er zitten meerdere risico’s aan het betreden van het ijsbad.

– Kom in tweetallen
Het ijsbad betreden is op eigen risico. Wij raden aan om met minimaal twee personen de ruimte waar het ijsbad zich bevindt te betreden. Dit is echter niet verplicht, maar voor je eigen veiligheid. Kom je toch alleen? Meld je dan even bij de receptie voordat je het ijsbad in gaat. Dan houden onze baliemedewerkers jou in de gaten op de camera’s voor je eigen veiligheid. De ruimte waar ons ijsbad zich bevindt, beschikt over camera’s. Deze camera’s hangen daar uitsluitend om jouw eigen veiligheid te waarborgen en worden voor geen enkele andere reden gebruikt.

– Bloeddruk
Heb je een te hoge bloeddruk, dan kan het ijsbad problemen veroorzaken. Doordat je lichaam met extreme situatie wordt geconfronteerd, namelijk de kou. Versnelt je ademhaling, een versnelde hartslag en dus een hogere bloeddruk. Ervaar je in het dagelijks leven een hoge bloeddruk? Bespreek met jou arts of het voor jou verstandig is om het ijsbad in te gaan.

– Epilepsie
Heb je epilepsie, dan kan het ijsbad ingaan gevaarlijk zijn. Er kan namelijk een epileptische aanval getriggerd worden. Wil je toch het ijsbad in? Overleg dit met je arts en breng de instructeur van tevoren op de hoogte.

– Syndroom van Reynaud

Raynaud is een aandoening aan de vaten hierbij stopt de bloedtoevoer naar de vingers of tenen. Dit kan zorgen voor gevoelloze, verkleurde vingers of tenen. Er zijn 2 vormen van Raynaud. 

  1. Primaire vorm (Type 1)
  2. Secundaire vorm (Type 2)

Als je lijdt aan de Secundaire vorm, Type 2, wordt er afgeraden koude training te doen, dit verergert de klachten. Als je twijfelt raadpleeg dan je behandelend- of huisart.

– Geen hartklachten of pacemakers
Wanneer je hartklachten ervaart in het dagelijks leven of een pacemaker hebt, dan raden wij af om het ijsbad in te gaan. Er komt veel druk op het hart te staan omdat je jezelf blootstelt aan een stressvolle omgeving voor je lijf en geest. Wil je toch het ijsbad in dan raden wij aan om in gesprek te gaan met jouw behandelend arts.

– Zwanger
Wij raden af om het ijsbad in te gaan tijdens jouw zwangerschap. Het is niet bewezen dat de adrenaline hormonen die vrijkomen tijdens de blootstelling aan kou schadelijk of niet schadelijk zijn voor moeder en kind. Vandaar dat wij het risico niet willen nemen.

Er zijn geen wetenschappelijke onderzoeken die zeggen dat je echt het ijsbad niet in mag als je zwanger bent. Artikelen of onderzoeken dat een ijsbad en zwangerschap hand in hand gaan zijn er ook niet. Dit is dus een grijs gebied waar op dit moment wel onderzoeken naar worden gedaan. De een zal zeggen dat het net als met sporten werkt. Sportte je altijd al dan is stoppen met sporten juist niet goed voor je lijf. Douche je altijd al koud of ga je altijd al plonsen in koud water, dan moet hij ijsbad geen probleem zijn. Ons advies is om je arts of verloskundig om advies te vragen. Neem contact met ons op als je zwanger bent en graag in het ijsbad wil om te kijken wat de mogelijkheden zijn.

– Per persoon is de reactie anders!
Geen een persoon is gelijk, dus geen een reactie op het ijsbad is gelijk. De een vindt het ijsbad in gaan een eitje, terwijl de ander het een hoge drempel vindt. Blijf bij jezelf en laat het over je heen komen en heb plezier.

– Is het je eerste keer? Dan raden wij aan om een workshop
Ga je voor het eerst het ijsbad trotseren? Dan raden wij aan om een workshop te volgen. In deze workshop krijg je technieken aangereikt die jou gaan helpen om het ijsbad in te gaan als een pro. Onze instructeurs begeleiden je het ijsbad in en zorgen ervoor dat het een plezierige en fijne ervaring is.

Het ijsbad trotseren is niet zonder risico’s.

Risico's | IJsbad Experience

Hart- en vaatziekten

Risico's | IJsbad Experience

Hoge bloeddruk

Risico's | IJsbad Experience

Epilepsie

Risico's | IJsbad Experience

Syndroom van Reynaud

Risico's | IJsbad Experience

Zwanger

Risico's | IJsbad Experience

Gezondheidsverklaring

Risico's | IJsbad Experience

Kom samen

Risico's | IJsbad Experience

Voor het eerst?

Wat een bijzondere ervaring. Een mooie manier om je lichaam weer te leren kennen. Ik zag er tegenop, maar door de ademhalingssessie viel het ijsbad 100% mee. Zeer goede begeleiding door Hans."

Liesbeth

“Bizar om te ervaren wat een diepe ademhaling met je lichaam kan doen. Tijdens de ademhalingssessie merkte ik al tintelingen door mijn hele lichaam en door vervolgens te focussen op een diepe buikademhaling kon ik zonder moeite het ijsbad trotseren."

Sieuwke

“Het was een super fijne ervaring, deze ijsbad workshop. Het voelde heel ontspannen om zo bewust met je ademhaling om te gaan en direct nieuwe energie te voelen! Een mooie, schone en fijne faciliteit met professionals die je goed begeleiden!”

Monique

“Nooit gedacht dat een ademhaling sessie zo bijzonder kon zijn, je komt helemaal tot rust en het heeft invloed op je receptoren die de kou minder snel toe laat."

Natasja
Logo ijsbad experience