Logo ijsbad experience
Logo ijsbad experience
Daniëlle Hermsen | IJsbad Experience

Daniëlle Hermsen

Soms komt er iets op je pad en moet je daar iets mee doen!

Of ik er echt behoefte aan een ijsbad had? De blootstelling aan kou graag wilde proberen? Nee niet echt. Ik had er tot vorig jaar zomer nog nooit aan gedacht of bij stilgestaan. Soms komt iets op je pad. Door gebeurtenissen en ervaringen van andere mensen om je heen, vrienden, maar ook weer vrienden van vrienden. Of…je hebt een ijsbad op je werk. En zo is mijn avontuur met IJsbad Experience in Huizen begonnen.

Nieuwsgierig en altijd drang naar avontuur

Het zit in mijn genen. Ik ben altijd op zoek naar avontuur of wil graag iets uitproberen wat mijn leven en gezondheid een positieve boost geeft. Die kick, dat vind ik heerlijk. Zeker als iets goed uitpakt.  Dan blijf ik er ook mee doorgaan. Zo ook met het ijsbad. Ergens in augustus 2021 zit ik bij Frank, eigenaar van Coronel Sports en IJsbad Experience, op kantoor en vertelt hij zijn persoonlijk verhaal en hoe hij in aanraking is gekomen met het ijsbad. Indrukwekkend en het wekt gelijk mijn nieuwsgierigheid: ‘Ik wil dat ook ervaren en meemaken”. Zo gezegd zo gedaan. Op naar een nieuw avontuur.

De Wim Hof methode

Ik geef Hans een hand, “Hi ik ben Daniëlle en ben benieuwd hoe jij mij straks het ijskoude water in krijgt?” Hans begint te lachen en zegt; “dat komt wel goed. Je wilt straks het bad niet meer uit.” We lopen met de groep naar de yogazaal en het voorstelrondje begint. Hans, gecertificeerd Wim Hof Methode instructeur, vertelt daarna hoe hij de kou en het ijsbad als medicijn gebruikt tegen zijn ziekte van Crohn. Hij is op dit moment al 10 jaar pijn- en medicatievrij daardoor. Wauw, ongelofelijk’. We gaan daarna liggen op onze yogamatjes en gaan aan de slag met de ademhalingstechnieken ter voorbereiding op het ijsbad. De Wim Hof Methode is een combinatie van ademhaling, koudetraining en concentratie. Dit zorgt dat je het ijskoude water beter kan trotseren.

Mijn ervaring met het ijsbad; ontspanning en verlossing

Je vraagt je vast en zeker af; ‘Maar waarom wilde jij het eigenlijk proberen Daniëlle?’ Precies om de reden wat er gebeurde toen ik op dat matje lag. De totale ontspanning die mij overkwam tijdens de ademhaling sessie, maar ook daarna.Fantastisch. Het gevoel, de warmte en tinteling die door je lichaam verspreid voelde zeer aangenaam en nadat ik mijn ogen opende die totale rust die ik voelde. Degene die mij kennen weten dat ik een ADHD-typetje ben. Ik was zo blij dat het ook dat effect had en nog steeds heeft; die ontspanning, even weer terug naar je lichaam en jezelf een rust moment gunnen op de dag. Ik doe de ademhalingssessie elke ochtend direct als ik wakker wordt. Het heeft zoveel voordelen.

Toen was het tijd voor het ijsbad. Een prachtig vast ijsbad verzonken in de grond. Een soort zwembad in het klein. Het is mijn beurt. Ik stap over de rand van het bad. ‘Oh help…Wat is het koud’ denk ik. Hans begeleidt me stap voor stap door het proces en voor ik het weet zit ik met mijn schouders ondergedompeld in het bad. Mijn lichaam is nog aan het vechten, maar door de rustige stem van Hans en de juiste woorden wordt ik kalm en rustig van binnen. Ik focus mij volledig op mijn ademhaling en voel te kalmte over mij heenkomen.

Hans vraagt na bijna 2 minuten “Hoe voel je je Daniëlle?” Ik open mijn ogen, kijk hem aan en een brede glimlach verschijnt op mijn gezicht….’Heeeeel goed eigenlijk’ Ik voel de euforie door mijn lichaam stromen de tinteling en prikkeling van het ijskoude water is inmiddels verdwenen. En na ruim 2 minuten loop ik via het trappetje weer het bad uit. YES! I did it! Het is me gelukt. Verlost van de twijfel, maar dat niet alleen. Ik voel me trots en super blij. Wat een mooie en bijzondere ervaring ben ik rijker.

Ik ga nu ruim een half jaar in het ijsbad en heb geen last meer van een verstopte dikke darm en de licht zeurende pijn (na sporten en intensief bewegen) en de vochtophoping in mijn rechter knie is weg. Deze kwaal had ik overgehouden na twee operaties;  aan mijn voorste kruisband en meniscus en is nu volledig weg. Wat een bevrijding. Voor mij genoeg redenen om hiermee door te gaan. Het voelt zo goed voor mijn lichaam.

Terug naar alle verhalen

Wat een bijzondere ervaring. Een mooie manier om je lichaam weer te leren kennen. Ik zag er tegenop, maar door de ademhalingssessie viel het ijsbad 100% mee. Zeer goede begeleiding door Hans."

Liesbeth

“Bizar om te ervaren wat een diepe ademhaling met je lichaam kan doen. Tijdens de ademhalingssessie merkte ik al tintelingen door mijn hele lichaam en door vervolgens te focussen op een diepe buikademhaling kon ik zonder moeite het ijsbad trotseren."

Sieuwke

“Het was een super fijne ervaring, deze ijsbad workshop. Het voelde heel ontspannen om zo bewust met je ademhaling om te gaan en direct nieuwe energie te voelen! Een mooie, schone en fijne faciliteit met professionals die je goed begeleiden!”

Monique

“Nooit gedacht dat een ademhaling sessie zo bijzonder kon zijn, je komt helemaal tot rust en het heeft invloed op je receptoren die de kou minder snel toe laat."

Natasja
Logo ijsbad experience